}
Läste ett inlägg på Fb för några dagar sedan om en tjej som undrade om hon kunde ha sin valp i en inhängnad nedanför sängen gjord av fyra kompostgaller.....vilket liv det blev i den "tråden". Helt sanslöst alltså! Det är visst OLAGLIGT att ha hunden i bur....än om den inte har tak inomhus i Sverige. Buren är bara LAGLIG om du monterat bort burdörren....alltså dörren får inte ens stå öppen.
 
Hur många hundägare bryter igentligen mot lagarna som medföljer att ha hund? MÅNGA...MÅNGA...bland annat mig själv! Om ni säger att NI följer lagarna till punkt och pricka....då tror jag er inte....sorry!
 
HUND I BUR INOMHUS
 
 
Får man ha sin hund instängd i en bur hemma? Svaret är rakt och tydligt: Nej, det får man inte, inte ens i två minuter, då bryter man mot lagen.
 
Det är förbjudet att hålla hunden i bur inomhus – om burens dörr inte är borttagen helt och hållet. Att ha burdörren öppen räcker alltså inte.
 
Det är förbjudet att hålla hunden i en ”lekhage” av fyra kompostgaller eller liknande – att det inte finns något tak på ”buren” spelar ingen roll.
 
Denna lag har jag BRUTIT mot många gånger genom åren. Jag har ALLTID haft min valp i bur första tiden...innan den blir rumsren. Buren har jag haft nära mig så att jag kan ligga med fingrarna in genom burgallret så att de känner min doft. De har bara efter en liten stund lagt sig ner för att sova natten igenom, utan pip och gnäll. Alla hundar jag har haft har även efter jag tagit bort dörren gått in frivilligt och lagt sig för att sova/vila. Jag anser att en valp INTE skall springa omkring oövervakad under nätterna när den ska sova. Jag har hört att det finns många som tar en madrass och lägger sig på golvet med den nya valpen - det är ett val som jag inte skulle göra. 
 
Bilden nedan är från när min hund bara var 10 veckor....och på dagarna följde jag i allafall lagen, notera...ingen burdörr! Nu sover hon med oss i sängen i stället för i buren...och det är hennes eget val.
 
 
 
Det finns undantag från burregeln, exempelvis för sjuka hundar som kan behöva lugn och ro och ordineras ”burvila” av veterinären. Men då måste du som ägare skriva till Jordbruksverket och få dispens, annars är det ett lagbrott.
 
Allvarligt...hur många tror ni söken dispans för en ordinerad burvila från en veterinär till Jordbruksverket? Nada, noll...ingen? 
 
 
LÖSA HUNDAR MELLAN 1 MARS TILL 20 AUGUSTI
 
Hur många sträcker upp armen och säger att den lager följer ni till punkt och pricka? Ingen???? Jag följer INTE heller den lagen heller...jisses vilken hemsk hundägare jag måste vara! Men, det klart...jag har ju pli på min hund....hon är 6 månder (ironi). Har tyvärr ingen bild på min hund lös mellan dessa datum, så jag hämtade hem henne i mitten på juni i år. Men, nästa år...då ni...hahah! Men, de andra hundarna jag haft har fått vara lösa...så fort ingen annan är i närheten. Nedan en bild på min älskade änglahund Kuro nere vid stranden där jag bor...där är han fri och lycklig - utan koppel i juli 2016.
 
 
 
 
Under tiden 1 mars tom 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt, under den övriga tiden av året ska de hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter som avviker från ovanstående. Om det behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära att en hund ska hållas kopplad.
 
Ovanstående innebär inte automatiskt att hunden måste vara kopplad, den måste dock stå under sådan lydnad som om den vore kopplad. I vissa områden råder alltid koppeltvång och på vissa platser totalt hundförbud, det är t ex vanligt med koppeltvång i offentliga parker och med hundförbud på lekplatser, kyrkogårdar och allmänna badplatser.
 
Jag ser så många som har hundar lösa på tex campingar eller i parker....jag tycker det själv är obehagligt med lösa hundar där det finns människor...helst om jag kommer med min egen hund kopplad.
 
Eftersom du som hundägare är skyldig att känna till vilka lagar som gäller är det lämpligt att du kontaktar Miljö- och hälsoskyddskontoret i den kommun där du bor eller vistas för att få information om vad som föreskrivs i just denna kommun.
 
Hur många har kontaktat er kommun för att ta reda på vilka lagar och regler som gäller just där? Eller ni som oss har husbil eller husvagn...tar ni reda på i förväg vilka lagar som gäller för hund i de kommuner ni passerar under semetern? Nä...tror inte det! Det har INTE jag gjort....visste inte ens om det faktiskt om jag ska vara ärlig!
 
 
ENSAMMEN HEMMA
 
Det står i lagen att man inte får lämna sin hund längre än fem timmar...allvarligt hela fem timmar? Jag har då ALDRIG lämnat mina hundar så länge...max 3-4 timmar....och det är verkligen i undantagsfall. Jag vet också att det finns de som lämnar hela dagarna sin hund ensammen....det gillar jag verkligen inte. Ingen som jag känner gör det...annars hade jag sagt till dom....var så säker!
 
 
En tränad vuxen hund brukar klara av att vara ensam totalt 5 timmar per dag. En åttaveckors valp kan däremot oftast inte vara ensam alls utan måste tränas. De allmänna råden säger att hundar bör rastas var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare.
 
Jag har ju som sagt var bara en 6 månaders valp hemma, så det har inte blivit några längre stunder hon behövt vara ensammen. Jag jobbar också natt, så hon behöver egentligen aldrig vara ensammen. Likväl så behöver hon kunna det om det skulle vara något speciellt...som tex läkartid eller bio m.m. Har tyvärr ingen bild alls på hunden som är ensammen hemma...hur skulle de gå till?
 
Hur många gamla människor har INTE den tillsynen? Alldeles för många enligt mig...de sitter nog kanske mer än fem timmar ensammen varje dag och inte får de gå ut heller. Har de tur får de hjälp på toaletten...annars är det blöjan som gäller. Suck! 
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
 
TRANPORTERA HUND I BIL
 
Våran hund åker sällan längre turer i bilen....men, i husbilen så har det blivit många mil. Men, samtidigt så kör vi ALLTID bara två timmar innan vi rastar både hund och oss själva. Detta tidsspann har varit extra viktig i år, genom att Maya bara var 5 månader när vi gav oss ut på semester och hade inte ett så bra håll ännu.
 
Bilden nedan är min och mina föräldrars vovve och denna lag har vi INTE överträtt, varken med säkerhet eller tid i bilen...
 
 
Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C. Under transporten ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall. Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och högst 3 timmar enligt huvudregeln.
 
Tre timmar om bilen är stillastående får hunden sitta i buren. Det finns de som har sin hund i bilen medan de jobbar och går ut med dom på sina raster...men de kanske håller sig inom tre timmars gränsen då....hmmm? Men, samtidigt så är ju det ändå bättre än att vara ensammen hemma mer än fem timmar...för då bryter du mot LAGEN!
 
En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar. En dräktig tik får inte transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tiken får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter valpningen. Det finns undantag från dessa två regler för sällskapshundar som transporteras i personbil och kortare sträcka än 50 kilometer. En hundvalp måste vara minst 1 vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera den.
 
Denna ovanstående text är så skrattretande....och bissart på så många olika sätt! En kvinna...en människa....hon får fraktas runt i bilar när de ska föda till och med, men hundar där blir det tvärstopp. Tiken får till och med inte alls transporteras i bil....två veckor innan tiken skall valpa. Hur kan detta komma sig? Jag har svårt att tro att en hund blir mer stressad än en kvinna på en ödlslig skogsväg mitt i natten som har värkar. Jag förstår VERKLIGEN den lagen, men....ja, vad ska man säga?
 
(Bilden komemr från denna sida)
 

Mina grannar hundägarna berättade att en av deras bekanta fått en böteslapp på 3 000 kronor när hon stoppats av polisen. Hon hade haft sina två hundar lösa i baksätet. Det kostade 1 500 kr per jycke.

Att det är olämpligt att ha hunden lös i bilen vet förstås alla, men att det dessutom är straffbart är kanske inte allom bekant. Sedan 2010 finns emellertid bestämmelser, utfärdade av Jordbruksverket, vad som gäller för hundar som färdas i bil. Där står bland annat att ägaren ”måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar”.

En hund som ligger lös i baksätet är dessutom farlig. Skulle bilen krascha förvandlas även en liten chiuaua till en tung projektil, visar beräkningar som gjorts av NTF Skåne. En tvåkilos hund får en krockvikt på 80 kilo om bilen krockar i 50 km/tim och väger 256 kilo om krocken sker i 90 km/tim. Vikten på en 30 kilos schäfer ökar till 1 200 respektive 3 840 kilo i krockögonblicket.

Om man inte har plats för en bur i bilen finns det säkerhetsselar för ett par hundra-lappar och uppåt. En billig livförsäkring för både fyr- och tvåbenta.

På denna punkt följer jag lagen....till punkt och pricka....

 

 
 
Ja, goa vänner hur många av er följer lagen til punkt och pricka? Inte jag.....
 
Spara
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress