}

24 februari 2017

Nu har det hänt....

Allmänt

Blir så otroligt arg när jag läste detta i morse....nu har det hänt det alla fasat för - en förlossning i bil mellan Sollefteå och Ö-vik. Tur i oturen så mår mamma och lilla bebisen bra....trots det som hänt! Undra om kursen i bilförlossning hjälpte de som var på väg i bilen?
 
(Bilden kommer från kursen i bilförlossning i Sollefteå)
 
Det som inte SKA få hända har som sagt var nu hänt! Mellan Sollefteå och Örnsköldsvik så föddes en liten flicka och det var snöiga vägar och dålig mobiltäckning + att det tog en bra stund innan ambulansen var på plats. Fy fan....kan inget annat säga än just...fy fan alltså! Hur kan de som bestämt att BB ska stängas ner tycka att detta beslut om att spara pengar kan jämföras med människorliv? Jag fattar det bara inte...HUR i hela friden kan man spara in pengar på kvinnor och barn....jag fattar det bara inte! Blir så arg!
 
Vad händer om det inte blir en lycklig förlossning nästa gång? Ska det då ha kurser i kirurgi efter vägarna? Eller???
 
Jag hoppas verkligen att ockupanterna lyckas med detta...de har nu varit på sjukhuset i Sollefteå i en månad. Emma (som mamman heter) har skrivit detta på Facebook gruppen Sollefteå & Örnsköldviks framtid:
 
"Jag blev den första..... Att vara med om det som man inte tror händer sig själv, sedan Sollefteå BB/förlossning stängde. Som landstingspolitikerna anser händer väldigt sällan. Men det händer ju faktiskt och fler kommer att behöva vara med om det som jag idag har upplevt.
 
Är inte vi värdiga goda förutsättningar att möta vårt barn för första gången med största möjliga trygghet? Egentligen är detta väldigt personligt och tränger sig in väldigt extremt på min personliga integritet! Men jag/ vi känner att vi vill dela med oss av denna information för Sollefteå BB, samt för att informationen som redan nu finns ute skall vara källkritisk och ej rykten.
 
Vårt första barn föddes sommaren 2014. Även då var Sollefteås förlossning stängd. Vi åkte när jag hade tre värkar på 10min och hann vara inne på Öviks förlossning i cirka 8h innan hon föddes. Graviditet nr två. BF 27feb. Kände mig naturligvis lite nervös inför den kommande resan till förlossningen men ändå ett lugn eftersom jag gjort det förut. Tänkte att förloppet kanske går nån timme fortare bara. Idag 07:00 blev jag väckt av min dotter och uppmärksammade då att jag hade värkar med 6-8minuters mellanrum. Det var ju lugnt. Klockan gick och jag tänkte ta mig en dusch, insåg att slemproppen gått och värkarna var nu tätare. Pratar med barnmorska från övik som undrar om vi hinner vilket jag tror. Känner mig otroligt lugn trots snövädert som varit. Vi packar de sista, skjutsar dottern till barnvakten och far hemifrån, från Graninge. Klockan var strax efter 09:00. Otroligt påfrestande värkarbete i bilen men det går ju trots allt. Tills värkarna helt plötsligt ändrar karaktär, dvs krystvärkarna kom. Och vattnet gick. Tack och lov var min sambo otroligt lugn och ringde förlossningen som i sin tur skickade ambulans och en barnmorska följde med. Jag försöker för kung och fosterland knipa allt jag kan för jag vill verkligen inte föda i bilen. Samtidigt som jag har panik, är otrygg och rädd + alla dessa jävla gupp. Hoppas jag att åtminstonde ambulansen med barnmorskan hinner möta oss. Sambon har barnmorskan i ambulansen på högtalare i telefon. Samtidigt som jag får ännu en krystvärk och känner att huvudet vill ut.... så hör jag att en väg är avstängd pga vägarbete så de måste köra via Bjästa..... Senare hör jag att de har 1,5-2mil kvar. För mig kändes det som 30mil bort. Till sist måste vi stanna efter vägen. Jag fick tillåtelse att krysta. En flicka fick se världen för första gången på 10sek. Klockan var 10:07. En mardröm för mig. Panikslagen. Otrygg. Tror därför inte att bebisen skrikit eller andas. Vilket hon i verkligheten gjorde. Ambulans anländer efter cirka tre minuter och ska hjälpa mig och vår nyfödda dotter ur bilen. Utan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader. Blottad för allmänheten. Väl i ambulansen kände jag mig trygg och allting brast känslomässigt. Värsta jag har varit med om, ett trauma och mirakel på samma gång. Allt gick bra fysiskt men pyskiskt då? Är inte det minst lika viktigt? Vi som inte vill bo i storstäder, förtjänar vi inte bättre än såhär?
 
Är detta År2017? Fan ta er politiker".
 
(Bilden kommer från denna sida)
 
(Bilden kommer från denna sida - en bild på den lilla tösen som föddes i bilen)
 
Jag bara ryser i hela kroppen när jag läser hennes egna berättlese om denna mardrömsfärd - kan ni förstå hur rädd hon måste ha varit! Kan ni förstå känslan att åka på gubbiga snöiga vägar? Kan ni förstå känslan över att få reda på att vägen är avstäng och att de måste köra en omväg? Kan ni verkligen förstå detta....ni som bestämt att lägga ner förlossningen i Sollefteå....kan ni verkligen inte det?????
 
Det var visst föds tre barn sedan BB har stängts (för 23 dagar sedan), har ett barn föddes i en taxi och en annan i en ambulans och så nu då...i en vanlig perosnbil.
 
Nä....ska vi betala skatt i detta land så ska det väl förbanne mig vara rättvist också - alla ska ha rätt till lika sjukvård och lika stor rätt att föda sitt barn i en förlossningssal utan att behöva åka 10-20 mil! Sitter och kokar just nu!
 
 
Spara
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress