Divergent - Veronica Roth

 
 (11 h 50 min)
 
I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.
 
Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfasen som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.
 
Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.
 
KATEGORI: TONÅR & NÄSTAN VUXEN
 
Boken får en 3:a av mig!
 
Boken handlar om Beatrice och de val hon gör när hon måste välj vilken falang hon vill tillhöra. Hon förvånar alla när hon väljer att tillhöra De orädda. Detta val gör att hon måste flytta ifrån sin familj och och in i en ny.
 
I de oräddas falang träffar hon Four/Tobias och de blir ett kärlekspar mot alla odds. Beatrice eller Tris som hon nu kallar sig är en Divergent och måste göra allt för att smälta in och inte visa vad hon innerst inne är. En person som är Divergent är ett hot mot civilisationen, enligt de Lärdas ledare och måste därför utrotas.
 
När Tris och Four får reda på att hennes familj, som är i den osjälviska falangen är hotat av de lärda så tar hon ett beslut som gör att hon riskerar sitt eget liv.
 
Boken var rriktigt bra, men har hunnit se filmen innan jag läste/lyssnade på boken och blev besviken ett par gånger på hur de har tolkat denna bok till film. Mycket stämmer...men, många saker misstämemr också enligt mig!