Promenad i skogen

 
De som "vet" säger:- Björnar är mer rädd för dig än du för honom! Pyttsan säger jag då...jag är skiträdd att stöta på någon ute i skogen.
 
Jag törs gå i skogen om Jocke är med....det tycker jag är synd. Älskar ju att vara ute och ströva i skogen, men nu gör jag bara det om Jocke är med mig och hundarna. Jag törs inte släppa hundarna heller, tänk om en björn äter upp dom eller att hundarna retat upp björnen och hundarna springer till mig med en arg björn i hasorna....hua!
 
Har hört att de sett björnspår någon kilometer från mig....så de lär ju vara i skogarna runt här med är jag rädd. Jag skulle gräna velat sett en i vilt tillstånd, men då i skydd av ett hus eller bil.
 
Hörde på tv:en ikväll att björnen är rödlistad....de finns för få av dom.....för få? Allvarligt - i Stockholm kanske...grrr!
 
 
 
 
Fakta från Aftonbladet
 
(fet stil är mina kommenatrer till denna artikel)
 

Björnen är som mest rörlig dagtid i skog och mark i maj-juni, då brunstperioden infaller. Skulle du stöta på en björn är det viktigaste att du bibehåller lugnet. Skrik inte, börja inte vifta, rusa inte framåt eller bakåt. Tala lugnt, gå lugnt bakåt samma väg du kom.

Det är viktigt att du bibehåller lugnet....allvarligt.....jag skulle bli så otroligt stressad och rädd och KOMMER med största sannolikhet att just skrika!

 

Om en björn ställer sig på bakbenen är det inte i första hand för att gå till anfall utan för att se bättre och skaffa överblick.

Hmmm.....inte alls avskräckande!

 

Om björnen ser dig och ändå kommer mot dig – behåll lugnet. Tala lugnt ut i luften, visa att du har fredlig avsikter, undvik rörelser som kan uppfattas som hotfulla och dra dig tillbaka från platsen. Men spring absolut inte.

Visa björnen att du har fredliga avsikter....men, va f...n!

 

Har du hund med dig i skogen – håll den kopplad. Otränade hundar kan utsätta ägaren för livsfara om de stöter upp en björn.

Japp, trist med sant - hundarna får vara i koppel!

 

Unga björnar har just separerat från sina mammor och man kan stöta på ensamma fjolårsungar som inte är rädda för människor. Ser du en ungbjörn, ge dig till känna genom att prata, dra dig sedan bakåt samma väg du kom.

Prata med björnungen.....men, oj så smart!

 

Björnen tycker om att äta bär, främst blåbär, men har ingen speciell känsla för revir vid en särskilt bärrik plats. Skulle du som bärplockare få syn på en björn, se till att den uppmärksammar dig genom att prata, och dra dig sedan bakåt samma väg du kom.

Gå tillbaka samma väg du kom....pust! Jag skulle nog bli så stressad så jag inte alls vet vilken väg jag kom ifrån....

 

Är du i bilen och ser en björn – sitt kvar. Gå aldrig ut för att fotografera. Ser du en björnunge vid vägkanten – försök aldrig att klappa den. Honan är garanterat i närheten och kan vara direkt livsfarlig om hon kommer rusande.

Allvarligt...tror dom folk är dumma eller? Skulle verkligen någon gå ut och klappa en björnunge? Men, det klart - det där med att knäppa kort...hmmmm. Skulle nog kanske vevat ner bilrutan om den inte var allt för nära bilen då förstås.

 

Lägg aldrig matrester eller sopor i naturen. Björnen känner lukten på mycket lång väg och kan lockas även av soptunnor vid husknuten. Tänk på att packa in soporna väl och se till att björnen inte kan ta sig in i soputrymmet.

Tur vi inte använder komposten längre utan har en kompostkvarn inomhus istället.

 

Om du blir attackerad av en björn som inte ger sig, försök att distrahera den med något. Släng bärhinken eller något annat framför dig. Om det inte hjälper, lägg dig på marken och spela död. Lägg dig i fosterställning eller på magen, knäpp händerna över nacken för att skydda huvudet och försök göra dig så liten som möjligt. Var helt passiv så blir du mindre hotfull för björnen.

Man ska inte reta upp en björn...det säger ju dom hela tiden. Men, nu så ska man kasta bärhinken. Om inte denna distraktion fungerar så ska man lägga sig ner och spela död. Allvarligt!!!!! Spela död...spela DÖD.... om man har en massa kilo björn flåsandes i ansiktet. Lägg dig i fosterställning och var passiv...åh, så enkelt det lät! Not!!!!

( http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11930575.ab )

 

 

 
 
 
 
Spara