Artros

Varit till Reginas veterinärklinik idag med Royce.Har märkt att han slickar ovanligt mycket på sina tassar och en av tassleden (eller vad det nu heter) och att han även nu på slutet har haltat när han legat still en stund. Han haltade mest på vänster framben. Jag tyckte också att han kändes mer stel i den vänstra "tassleden" när jag böjde på den.
 
Så in och få svar hos Regina. Oj, oj, oj så gulliga dom var där på kliniken. Man, kände sig verkligen välkommen och blev bra bemött och det var en väldigt kort väntetid innan veterinären kom. Hit kommer jag garanterat fler gånger, är helnöjd med deras vård och förklaringar för lilla gammgubben Royce. Det Regina kom fram till var att han hade artros i båda armågarna och dessutom så hade han också i vänster/höger kloled på varje tass. Stackars liten......inte undra på att han har haft ont. Men, Royce är en sådan hund som inte alls visar smärta. Regina kunde se på honom på ögonen och höra på hans andning, när det gjorde ont. Han visar inget alls annars......tuff kille lille Royce!
 
 Utlåtandet
 
 
 
Medicinerna.....
 
 
Ett verkligen bra ställe som jag kan varmt rekommendera!
 
 
Läser i en text från Härliga Hund och där står det att en hund kan även få artros från smällar. Undra om alla gånger Kuro rammat honom kan ha haft betydelse? Jisses....det var inte alls skoj att läsa och när jag tänker efter så frågade Regina samma sak....om han leker med min stora hund och om han blivit på sprungen. Japp....det har han.....måååånga gånger och ibland har Royce till och med haltat efter smällen. Suck, pust och stön!
 
Det står bla i texten att:

Artros är det vanligaste ledproblemet hos hundar. Sjukdomen förändrar vardagen inte bara för hunden utan för hela omgivningen, som nu har en mer eller mindre handikappad individ att ta hänsyn till.

Framför allt något äldre hundar drabbas, och man skulle kunna beskriva artros som en följdsjukdom. Själva artrosen är en kronisk inflammation som i grunden oftast beror på att brosket i leden skadats. Skälet till det kan vara olika saker. – Antingen beror en artros i grunden på en normal belastning i en onormal led, eller på en onormal belastning av en normal led, förklarar Björn Lindevall, veterinär vid Valla Djurklinik i Linköping.

I det första fallet är hunden född med leder som av olika skäl har lätt att skadas. Dysplasi är ett exempel. Då är passformen i leden inte perfekt, utan ledytorna glappar och risken att brosket ska gå sönder ökar. Det kan vara en lång process där tusentals små felvickningar till slut nöter sönder brosket, men skadan kan också uppstå vid ett tillfälle när påfrestningen blir för stor, kanske vid en tvär inbromsning under häftig lek. – Det man kan säga om onormala leder är att de är medfödda, vilket i sig inte betyder att hunden föds sjuk. Den föds däremot med en ökad risk att utveckla ledproblem. Men också hundar som föds med perfekta leder kan drabbas av ledskador som orsakar artros.

 En fraktur eller annan skada efter en smäll eller ett fall, ett sticksår eller en infektion kan skada ursprungligt normala leder. – Men det finns en riskfaktor som överskuggar allt annat, och det är övervikt, säger Björn Lindevall.

Beroende på vad undersökningen visar gör man en plan för att lindra smärta och dämpa inflammation. Operativa ingrepp görs ibland och då oftast med artroskopi, en metod som innebär att leden inte behöver öppnas helt. Både undersökning och ingrepp görs genom små hål.

(http://harligahund.se/2011/10/27/forebygg-lindra-artros/)

 

Just nu så har vi börjat en behandling på Royce och skall komma tillbaka om 14 dagar frö att kolla om vi är på rätt väg....håller tummarna!